مقدمه
وجود تشابهات فرهنگی بین مردم ایتالیا و ایران، دو کشور بسیار دور از هم، قطعا هیجان انگیز است مخصوصا که یکی از این دو کشور، در آسیا و دیگری یکی از کشورهای اروپایی باشد!
حتما شما هم جملاتی مانند “ایتالیا، ایرانِ اروپا است” یا “ایتالیاییها شبیه ایرانیها هستند” به گوشتان آشناست. یا اینکه حتما شنیدهاید که مثل ما ایرانیها، مردم ایتالیا هم بسیار خونگرم و میهماننواز هستند. اما آیا واقعا ایتالیاییها شبیه ایرانیها هستند؟ شباهتهای فرهنگ مردم ایتالیا و ایران چیست؟ چه تفاوتهای فرهنگی میان مردم ایتالیا و ایران وجود دارد؟
با مقاله جدید برنا همراه باشید:
ملاقات با یکدیگر
شاید سه رنگ پرچم ایتالیا نیز، درکنار تشابهات دیگر خود مزید بر علت شده تا، توجه ما را هرچه بیشتر به شباهتهای این دو کشور تاریخی جلب کند. البته تشابهات مردم ایران و ایتالیا تنها محدود به همین نیست؛ از نمونههای جالبی که میتوان بعنوان یک تشابه در نظر گرفت، رو بوسی ایتالیایی زبانان با یکدیگر در هنگام ملاقات است؛ بله روبوسی! البته مردم ایتالیا بر خلاف ایرانیها که سه مرتبه در هر احوالپرسی رو بوسی میکنند، به دو مرتبه بسنده میکنند و این موضوع را باید هنگام ملاقات با دوستان ایتالیایی خود به خاطر داشته باشید تا موجب تعجب ایشان نشوید.
آیا مردم ایتالیا هم از زبان بدن استفاده میکنند؟
یکی دیگر از شباهتهایی که غالبا ایرانیان مقیم ایتالیا به آن اشاره میکنند، صدای بلند ایتالیاییها و استفادهی مکرر آنها از زبان بدن است. زبان ایتالیایی، مانند زبان ما گویی با علائم دست و صورت در هم تنیدهاند و در بعضی موارد تنها با دانستن معنی این حرکات میتوان متوجه منظور صحبت آنها شد؛ همچنین صدای بلند آنها هنگام صحبت کردن، یادآور گفتگوهای مردم ایران است.
رانندگی مردم ایتالیا
اما این تشابهات را حتی در رانندگی مردم دو کشور میتوان دید؛ به گفتهی بسیاری از مردمی که با ایتالیاییها رفت و آمد دارند، آنها هم چندان خوش ندارند از کمربند ایمنی خودرو استفاده کنند؛ پشت چراغ قرمز هم که بایستند، معمولا سبز شدن چراغ با بلند شدن صدای بوق ماشینهای پشتی و فریاد آنان همراه است که همهی اینها برای ما میتواند صحنههایی نوستالژیک باشد. البته ایتالیاییها، معمولا پشت خط عابر پیاده توقف میکنند و در خیابانهای این کشور حق تقدم عابرین پیاده رعایت میشود.
خانواده و مفهوم آن برای مردم ایتالیا
اما این تشابه را علاوه بر سطح شهر، میتوان در خانهها هم دید. در ایتالیا هم مانند ایران، خانواده اولویت دارد و معمولا کودکان در کانون خانواده رشد و تربیت مییابند. میهمانی و دورهمی در فرهنگ مردم کشور ایتالیا جایگاهی ویژه دارد و فرزندان حتی پس از ازدواج نیز رابطهی مستحکمی با خانواده خود دارند. برگزاری جشن و دورهمیهای متعدد به بهانهها و مناسبتهای مختلف نیز از تفریحات مردم ایتالیا است.
غذا
از نظر فرهنگ غذایی نیز، مردمان ایتالیا بسیار خوش خوراک هستند و چاقی در آنجا نیز امری رایج است. البته اگر فکر میکنید که چون پیتزا غذایی ایتالیایی است، پس حتما سلیقهی غذایی ایتالیاییها به ما شبیه است، باید بگوییم که نه تنها غذاهای ایتالیایی معمولا چندان به مذاق ایرانیان خوش نمیآید، بلکه حتی آداب غذا خوردنشان با ما تفاوتهایی دارد. مثلا به یاد داشته باشید آن جا سس کچاپ را روی پیتزا نزنید؛ مخصوصا در رستوران!
زبالهها و آب و هوا
در خیایانهای ایتالیا و مخصوصا شهر رم نیز آشغال و فیلتر سیگار روی زمین دیده میشود و سطل آشغالها معمولا پر شدهاند. البته تفاوت سطل آشغالهای شهری ایتالیاییها با ما این است، که در کشور ایشان عمدتا آشغالها تفکیک شدهاند. آسفالت خیابانها در کشور ایتالیا نیز دست کمی از ایران ندارد و در بسیاری از اوقات غیر یکدست و آسیب دیدهاند.
آب و هوای این کشور نیز تا حدودی شبیه برخی مناطق در ایران است و در فصول گرم سال، باید منتظر گرمای شدید باشید.
نتیجه گیری:
وجود تمامی این اشتراکات فرهنگی، باعث میشود ایتالیا معمولا مقصدی محبوب برای ایرانیان عازم اروپا باشد و با این تفاسیر برقراری روابط دوستانه با ایتالیاییها برای ایرانیان که عادت به میهمانی و دعوت و دورهمیهای فراوان دارند، راحتتر و دلپذیرتر خواهد بود.
از آنجا که ایتالیا فرصتهای مطالعاتی جذابی را پیش روی دانشجویان کشورهای دیگر میگذارد، یادگیری زبان ایتالیایی یکی از قدمهای مهمی است که بسیاری از دانشجویان ایرانی در راه مهاجرت خود بر میدارند.